Verenigingen
Toneelvereniging ‘de Harmonie’
De verenigingis opgericht in het jaar 1926. Wij zijn een leuke gezellige Toneelvereniging in Spijkerboor (DR) We hebben onze repetities en voorstellingen in Café ‘t Keerpunt in Spijkerboor. Repeteren doen we op donderdagavond. De stukken die we spelen zijn in het Nederlands of in het Dialect (Drentse of Groningse taal) Vind je het leuk om eens te kijken of heb je interesse om mee te spelen. Of wil je je op een andere manier inzetten voor onze vereniging, dan ben je van Harte Welkom!
Biljartvereniging ‘Vooruit’
Rond half acht komt de eerste binnen, schroeft zijn keu in elkaar en gaat alvast een paar caramboles proberen te maken. Wat uiteraard niet altijd goed gaat, alhoewel inspelen is altijd makkelijker dan een wedstrijdje. Als na verloop van tijd er meer biljarters binnen komen en aan de stamtafel plaatsnemen om met koffie te beginnen, voegt de vroege biljarter zich ook aan de tafel. De voorzitter komt binnen en gaat op de enige plek zitten die hem toekomt, er worden wat nieuwtjes uitgewisseld en vervolgens gaat de voorzitter bij het biljart zitten en roept de eerste spelers naar de tafel. En o ja, wie telt de eerste partij. . .
Er wordt gespeeld voor het eigen gemiddelde en een partij duurt twintig beurten. Het gemiddelde ligt tussen de 12 en 24 per partij ongeveer. Bij de stamtafel is het onder het genot van de koffie goed toeven, onderwerpen van gesprek zijn er te over en er passeren er veel de revue. En niet onbelangrijk er wordt regelmatig gedold met elkaar, is het niet aan der stamtafel dan wel bij het biljart. Zo verloopt een willekeurige avond totdat iedereen zijn partij of zelfs nog ééntje heeft gespeeld. Ondertussen is de koffie vervangen door een drankje met of zonder alcohol. De laatste tijd is het wel wat stiller op de dinsdagavond, er zijn een aantal leden gestopt om diverse redenen en uitbreiding zou prettig en welkom zijn.
Mocht je nu een keer zin hebben om te proberen of het iets voor je is, stap dan rustig op een dinsdagavond binnen om een avondje mee te maken of kom rond half acht om met de vroeg aanwezige biljarter ook een paar caramboles te maken, je bent welkom. Voor vragen kun je altijd even met mij contact opnemen: Dirk van den Bosch, haddock@spijkerboor.nl.
Hunzekoor
Het Hunzekoor is een gemengd projectkoor met een breed repertoire van alle tijden. Van middeleeuws tot modern, van klassiek tot pop.
We zijn bovendien een regionaal koor, onze leden komen ondermeer uit de gemeente Aa en Hunze, Assen, Tynaarlo en Veendam.
We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe enthousiaste leden. Vooral mannen zijn van harte welkom, omdat zij, zoals zo vaak bij koren, in de minderheid zijn. Je hoeft geen geoefende zanger te zijn om mee te kunnen doen. Spreekt het programma je aan, kom dan eens langs op een dinsdagavond van 19.30 tot 21.45 uur in café ‘t Keerpunt in Spijkerboor.
Wil je meer weten, stuur dan een mail naar secretaris@hunzekoor.nl.
IJsvereniging ‘De Hunze’
We zijn met trots een van de oudste verenigingen in het dorp, al ruim 100 jaar zetten we ons in voor ijspret, als de winter dit toe laat. Naast schaatsen worden er ook activiteiten georganiseerd zoals ijs kegelen en priksleeën. De ijsvereniging beschikt over een eigen natuurijsbaan aan de molenwijk. De 6 bestuursleden doen er alles aan om de baan altijd start klaar te hebben mocht de winter zich aandienen. Tevens organiseren we 1 keer per jaar het paasvuur, samen met vrijwilligers halen we de takken bij u op en bouwen we samen een mooie paasbult.
Nieuwe dorpsbewoners worden altijd door ons benaderd om lid te worden van onze vereniging. We hopen u dan ook snel een keer te mogen begroeten bij 1 van onze activiteieten.
Groet Het Bestuur
Fotoclub Spijkerboor
De Fotoclub Spijkerboor werd in 2010 opgericht aan de bar van café ‘t Keerpunt door Diana van der Laan, Frans de Jonge en Willem Dijkema. Het doel was om gezamenlijk te gaan fotograferen en van elkaar te leren. Daarnaast was ook de gezelligheid belangrijk. De club telt inmiddels 16 leden en heeft een ledenstop.
In 2023 wordt een grote jubileumexpositie gehouden in café t Keerpunt
Volksdansgroep
Sinds september 1984 is onze volksdansgroep actief, de laatste tijd met 18 leden. We dansen om de veertien dagen op woensdag van 13.30 tot ongeveer 15.00 uur in café ‘t Keerpunt in Spijkerboor en dan is het altijd heel gezellig. De dansen die we uitvoeren komen uit verschillende landen en dus ook verschillende soorten muziek. De laatste jaren hebben we versterking gekregen van dames uit Gasteren en Oudemolen.
Sinds tien jaar demonstreren we ieder jaar een zelfgemaakte dans op de centrale dansdag in Rolde, zoals o.a. de molendans, de theezakjes, pierrots, zeemansvrouwen en Oma’s aan de top van K3. De foto's spreken voor zich. Dansen is een leuke ontspanning met heerlijke muziek en een gezellige pauze – we genieten ervan!
Contactpersonen:
Tiny 0598-491315
Anneke 0598-468360
Stichting Moor
De Stichting Moor is de opvolger van de Stichting Veenbraand. Deze stichting had als doel om de culturele waarden van de Drentse veenkoloniën meer aandacht te geven. De stichting tracht haar doel te bereiken door het organiseren van culturele, literaire en muzikale activiteiten. Daarnaast wil de stichting ook bijdragen aan het geschreven woord. Zo heeft de stichting de uitgave verzorgd van het boek EEUWENWAARD, over de geschiedenis van café ’t Keerpunt. Ook GEKKENWERK, de jubileumuitgave van de Sport en Spelweek van onze dorpen is werk van de stichting. En natuurlijk was de stichting ook betrokken bij het realiseren van de CD ‘Groeten uut Spiekerboor’. In het verleden hebben diverse schrijvers act de présence gegeven. Jan Siebelink, Midas Dekkers, Renate Dorresteijn, Rutger Kopland, Frank Westerman, Susanne Jansen en Lisette Jonkman zijn slechts enkele voorbeelden.
De meeste aandacht gaat uit naar de muzikale activiteiten. Het jaarlijkse blues festival, voorheen het VEENBRAAND BLUESFESTIVAL, wordt ieder jaar in de maand juli georganiseerd. Nu onder de naam KEERPUNTBLUES. Daarnaast zijn er maandelijks concerten in café ’t Keerpunt. Mensen die de stichting MOOR een warm hart toedragen, kunnen Vriend van MOOR worden. Meer weten? Kijk op www.stichtingmoor.nl
Biljartclub ‘t Keerpunt
Begin jaren 90 is door een groep dames uit spijkerboor en de omliggende dorpen biljartclub Krijt Uw Topje opgericht. Na enkele jaren nam het aantal leden af. Ook een andere biljartvereniging op een andere avond met alleen heren had een teruglopend leden aantal. Daarom is de biljartclub K.U.T. en de biljartclub t’keerpunt samengegaan met als vaste biljartavond de donderdag. Op dit moment hebben we 11 leden waarvan 4 dames en 7 heren. Dus een paar extra leden zijn van harte welkom. We doen aan carambole biljart. Dus geen verplichte driebanden. Als er genoeg deelnemers zijn leggen de leden die niet biljarten een kaartje ( klaverjassen) dit is niet verplicht maar als je dat leuk vindt mag je meedoen. Als je aan de beurt bent voor je wedstrijd biljarten leg je meteen je kaarten weg en neemt een ander lid je plaats in aan de kaarttafel. Dit omdat we een biljartclub zijn en kaarten voor de extra gezelligheid. Het is een gezellige club van diverse leeftijden. Gedurende het seizoen organiseren we nog leuke uitjes/ gezellige avonden. Onder ander kerstbiljart en aan begin van het seizoen altijd een gezellige avond. Het biljart seizoen loopt bij onze club van Oktober tot en met April. De contributiekosten voor een seizoen bedragen 49,- Euro.
Voor meer informatie mag je contact opnemen met onze penningmeester A. Koops 06-23700254 of
kom op donderdagavond gezellig binnenlopen.
Sportvereniging Spijkerboor (S.V.S.)
Geschiedenis
Omdat er in het begin van de jaren ’50 geen mogelijkheden meer waren om in Oud Annerveen, Nieuw Annerveen of Spijkerboor (O.N.S.) in clubverband te voetballen en te zwemmen, werd het tijd voor een nieuwe sportvereniging. Op 25 april 1951 heeft de oprichtingsvergadering plaatsgevonden van Gymnastiekvereniging Spijkerboor (G.V.S.). Bij de oprichting waren er al tachtig leden en evenveel donateurs. De zaken werden serieus aangepakt. Zo trad de vereniging toe tot het Koninklijk Nederlandse Gymnastiek Unie (K.N.G.U), destijds nog het Koninklijk Nederlands Gymnastiekverbond en kreeg ze een eigen vlag, gemaakt door de Plattelandsvrouwen. Om de financiën op peil te houden, gingen de leden knollen plukken en aardappels rooien om de verdiensten daarna in de clubkas te storten. De lessen werden gegeven in de zaal van café ‘t Keerpunt. Er werden allerlei activiteiten georganiseerd zoals de jaarlijkse sportdag, droppings, gemeentelijke kampioenschappen, TT-wandeltochten en niet te vergeten de jaarlijkse uitvoering in het café.
Sportzaal
In januari 1980 was de officiële opening van Gemeenschapshuis De Spiker, waar vooral de gymnastiekvereniging haar voordeel mee deed. Niet alleen had ze nu de beschikking over een goede sportzaal, maar ook over douches, kleedkamers en nieuw materiaal. De vereniging vernieuwde ook zichzelf, verbreedde haar doelstellingen tot het stimuleren van de sport in de ruimste zin van het woord en ging S.V.S. heten: Sportvereniging Spijkerboor. Een volleybalgroep, badminton en jazzgymnastiek zorgden voor een flinke groei van het aantal volwassenen. Op 1 augustus 2015 ontstaat basisschool de Kameleon (Eexterveen) uit een fusie tussen drie basisscholen namelijk; de Badde (Annerveenschekanaal), de Springplank (Eexterveen) en Triangel (Nieuw-Annerveen). Leerlingen van Triangel gaan naar de nieuwe school in Eexterveen, naar Annen of Zuidlaarderveen. Hiermee verplaatsten ook de naschoolse sportactiviteiten, zoals gymnastiek, zich naar de dorpen waar de leerling naar school gaat. Helaas heeft de vereniging in de afgelopen jaren afscheid moeten nemen van een groot deel van haar leden, jong en oud. Met een ledenaantal van ca. 15 volwassenen wordt tegenwoordig wekelijks fanatiek gewerkt aan uithoudingsvermogen, lenigheid en kracht tijdens de Keepfit-les. Naast de Keepfit-les organiseert de vereniging jaarlijks met groot succes nog een beachvolleybaltoernooi en een kerstvolleybaltoernooi. Om de financiën op peil te houden haalt ze maandelijks het oud papier op in de drie dorpen. Bovendien is er ieder jaar rond de kerst een brodenactie waarbij de leden krentenbollen, banketstaven en suikerborden in de dorpen verkopen.
Toekomst
In de toekomst wil de vereniging graag meer eenmalige of tijdelijke activiteiten organiseren voor alle leeftijden. Zoals bijvoorbeeld lasergamen, een badmintontoernooi, een tafeltennistoernooi, boogschieten… Maar ook een wekelijkse activiteit is een mogelijkheid, bij voldoende animo. S.V.S. vraagt de inwoners van O.N.S. samen te brainstormen en ideeën aan te brengen. Het contactadres van de vereniging is: sportverenigingsvs@gmail.com. Natuurlijk kun je ook een van de leden van het bestuur aanspreken. Het huidige bestuur bestaat uit Anna Rijnberg, Gina Sloots en Alina Doesburg.
Klootschietvereniging
Klootschieten is een werpsport waarbij deelnemers, veelal opgedeeld in twee teams, proberen een kogel (de kloot) onderhands zo ver mogelijk te werpen. In Holland wordt dit volksspel vooral in Overijssel, Drenthe en de Achterhoek beoefend als georganiseerdesport. In de geschiedschrijving over Scheveningen wordt aangegeven dat in deze kustplaats in de 17e en 18e eeuw dit spel ook werd beoefend. In meerdere steden en dorpen in Overijssel, Drenthe en de Achterhoek bestaan klootschieters- en kogelwerpverenigingen. De overkoepelende bond is de Nederlandse Klootschietbond, deze is aangesloten bij het NOC-NSF.
Tot zover Wikipedia. Bij ons in de dorpen is het al heel lang een traditie dat op de eerste zondag van de maand de club zich om 10u meldt bij café ’t Keerpunt. Bij een kop koffie wordt eerst de afgelopen maand geëvalueerd. Om half elf beginnen we dan aan ons rondje. Over het fietspad langs de Molenwijk tot aan de driesprong. Dan richting Oud Annerveen. Broekdijk op en dan bij de gaslocatie linksaf tot aan het bord Spijkerboor. Ongeveer 4km. Wij zijn dan normaliter zo rond het middaguur terug voor de nabespreking Afhankelijk van familiezaken, werk en weersomstandigheden varieert het aantal deelnemers
van ongeveer 6 tot het totale leden bestand van 12. Hoe gaat klootschieten? De verkorte versie.
1.) Deelnemers worden door middel van loting opgedeeld in twee of drie ploegen.
2.) De deelnemer met het laagst getrokken nummer begint en werpt de bal onderhands.
3.) De deelnemer met het laagst getrokken nummer van de volgende ploeg doet
hetzelfde met hun bal.
4.) De bal die het minst ver is gekomen, wordt opgepakt door de volgende van dat team
en werpt de bal weer voorwaarts.
5.) En zo verder tot aan het eind van het parcours.
6.) De ploeg die het minst aantal worpen nodig had, heeft gewonnen.
7.) Eeuwige roem is dan de beloning.
Meer informatie: Jannes Koops tel 06-53339997